نام دیگر دندان قروچه، براکسیسم است. براکسیسم، یک اختلال دندانی است که باعث میشود فرد به صورت ناخودآگاه دندان هایش را روی هم بساید و فشار دهد. اگر دچار این اختلال شده اید یا می خواهید اطلاعات خود را در این راستا بیشتر کنید میتوانید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
برخی افراد به دلیل استرس و اضطراب های روزمره دچار این اختلال میشوند چرا که با انجام این کار میخواهند به آرامشی نسبی دست پیدا کنند.
در برخی از افراد این اختلال در طول شب به هنگام خواب رخ میدهد و فرد ممکن است اصلا متوجه این موضوع نشود که دچار براکسیسم شده است.
علت دندان قروچه چیست؟
دلایل متنوعی میتواند باعث بروز دندان قروچه شود که عبارتند از:
- اختلالات پزشکی: بیماری هایی همچون پارکینسون،صرع و رفلاکس معده به مری، میتوانند باعث براکسیسم شوند.
- داروها: داروهای ضد افسردگی از جمله داروهایی هستند که میتوانند باعث بروز براکسیسم در افراد شود.
عادات دهانی: در کودکانی که عادت به مکیدن انگشت شست را دارند و یا از پستانک استفاده میکنندممکن است به اختلال براکسیسم مبتلا شوند. - اختلالات خواب: برخی اختلالات خواب مانند آینه خواب و سندرم پای بی قرار، از جمله اختلالات خوابی هستند که میتوانند باعث بروز براکسیسم شوند.
- استرس و اضطراب: همانطور که گفته شد استرس و اضطراب از اصلی ترین دلایل بروز بیماری براکسیسم است.
موارد نام برده شده در بالا باعث بروز دندان قروچه و یا تشدید آن میشود. اگر به دنبال راه های حفظ سلامت دندان در تمامی سنین هستید به مطلب درج شده مراجعه کنید.
علائم دندان قروچه چیست؟
از آنجایی که دندان قروچه اختلالی است که فرد به دلیل اینکه به صورت ناخودآگاه این عمل را انجام میدهد متوجه درگیری خود با این اختلال نشود، ببه همین دلیل به راحتی قابل تشخیص نخواهد بود اما مواردی وجود دارد که در صورت مشاهده میتواند به معنای وجود این اخلال در فرد باشد که به شرح زیر می باشد:
- درد فک و دندان
- تغییر شکل دندان ها
- صدای براکسیسم در خواب
- خستگی و سردرد صبحگاهی
رابطه بین سلامت دندان و بیماری های قلبی چیست؟ آیا اطلاعات کاملی در این باره خوانده اید؟ کلیک کنید.
شدت دندان قروچه
شدت براکسیسم در افراد مختلف متفاوت است. برخی افراد ممکن است فقط در حین خواب این اختلال را انجام دهند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در طول روز نیز براکسیسم داشته باشند. شدت براکسیسم در برخی افراد نیز ممکن است بسیار شدید باشد و باعث آسیب جدی به دندانها و فک شود.
برخی عوامل تاثیرگذار بر شدت دندان قروچه
- سن
- جنسیت
- عوامل ژنتیکی
و همچنین شامل موارد نام برده شده در علائم نیز میشود که عبارتند از:
- استرس و اضطراب
- اختلالات خواب
- عادات دهانی
- داروها
- اختلالات پزشکی
درمان دندان قروچه
به روش های زیر میتوان دندان قروچه را درمان کرد:
- ارتودنسی: باعث میشود دندان ها در موقعیت مناسب نسبت به هم قرار بگیرند و از شدت فشار آن ها ر هم میکاهد.
- ساخت محافظ دهان: یک وسیله از جنس پلاسنیک است که بر روی سطح دندان ها قرار میگیرد و از دندان ها در برابر فشار آن ها برهم محافظت میکند.
- دارو درمانی: اگر دچار استرس و اضطراب هستید میتوانید با مصرف دارو های ضد اضطراب و همچنین داروهای مربوط به شل شدن عضلات به بهبود براکسیسم کمک کنید.
- درمان اختلالات خواب: درمان شدن اختلالاتی در خواب همچون آینه خواب (یک اختلال خواب است که در آن فرد در خواب صحبت میکند. صحبت در خواب میتواند شامل گفتگو، زمزمه، فریاد زدن یا حتی خواندن باشد.) میتواند به بهبود براکسیسم کمک کند.
پیشگیری از دندان قروچه
برای پیشگیری از دندان قروچه میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- استرس خود را مدیریت کنید.
- عادتهای دهانی خود را اصلاح کنید.
- از مصرف برخی داروها که میتوانند باعث براکسیسم شوند، خودداری کنید.
جمعبندی دندان قروچه یا براکسیسم
به طور کلی دندان قروچه یا براکسیسم یک اختلال دندانی است که در آن فرد مبتلا به این اختلال دندان های خود را برهم فشار میدهد و یا میساید این اختلال میتواند سبب بروز بیماری های دندانی و همچنین شکستگی دندان و سایش آن میشود و ممکن است به ترمیم دندان نیاز شود.